Lichaamswerk d.m.v. Trauma Release (BRTT®)

“Het is een vorm van therapie, waarbij we het lichaam aanspreken om op een natuurlijke manier spanning los te laten”

Heb jij het gevoel dat je in je proces blijft hangen? Dat je toch spanning in je lichaam blijft vasthouden, ondanks je tools die je al helpen ontspannen (yoga, mindfulness, mediteren). Dat je toch nog last hebt van vage klachten of spanningsgerelateerde pijn in je lichaam?

Wij vergeten gebeurtenissen, maar ons lichaam niet. Ons lichaam wacht net zolang op heling totdat jij je eraan overgeeft.

Lichaamswerk, in dit geval Body Remembers Trauma Therapie (BRTT®) kan je hierbij helpen. Het is een zelfhulpmethode voor het ontladen van spanning uit het lichaam. Trauma kan ontstaan als we op een bepaald moment in ons leven willen vechten of vluchten maar nergens heen kunnen. Ons zenuwstelsel raakt overweldigd en we kunnen onze lichamelijke instincten niet voltooien. Door vastgehouden spanningen kunnen er blokkades in het lichaam ontstaan die de doorstroom van de levensenergie kunnen beperken. Dit kan leiden tot chronische spanning die geen uitweg vindt en wat zich kan opslaan in onze spieren en ons bindweefsel. Hetgeen uiteindelijk weer kan leiden tot (vage) klachten, pijn, verlaging van het immuunsysteem of zelfs een burn-out.

Het is bedoeld voor mensen die geen therapie nodig hebben, of niet meer willen omdat ze genoeg gepraat hebben en voelen daarmee niet verder te komen, en die een zelfhulpmethode willen om op een veilige manier hun eigen stress te verminderen. 

Het gaat hierbij om dagelijkse stress, maar ook de diepe chronische spanning. Het is een passieve methode, dat wil zeggen dat het van binnenuit komt en je het niet zelf hoeft te sturen, je lichaam is leidend. Het is een volledig natuurlijke ontlading, welke wij als mens verleerd zijn.

Deze methode werkt preventief en zeer geschikt om zelf thuis te doen.

We starten de sessie met een serie van oefeningen die trillen en/of schudden uitlokken. In de natuur gaan zoogdieren ook trillen/schudden na een stressmoment en gaan dan door met hun leven alsof er niets gebeurd is. Wij herkennen dit mechanisme echter vaak niet meer. Nu gaan we er juist naar op zoek. 

De opgewekte trillingen, ook wel neurogene tremoren genoemd, beginnen diepe langdurige spanning in het lichaam los te maken. Je volgt de beweging van het lichaam er ervaart lichtheid, omdat je lichaam datgene aan het loslaten is, wat jij niet meer hoeft mee te dragen. Waarna je je heerlijk ontspannen voelt.

We eindigen de sessie in ontspanning om de opgedane ervaring in het lichaam te laten integreren.

Combinatie sessie adem- en lichaamswerk; Trauma Release & Breath (TRB®)

Een combinatie sessie lichaamswerk met ademwerk is ook mogelijk. Tijdens deze krachtige sessie, waarbij het lichaam zich eerst ontlaadt van fysieke spanning, zal er gestart worden met lichaamswerk en waar vervolgens wordt overgegaan in het ademwerk.

Praktisch

De BRTT® sessie duurt ongeveer 1,5 á 2 uur.

Prijs: 90 euro.

De TRB® sessie duurt ongeveer 2,5 á 3 uur.

Prijs: 135 euro.

Draag comfortabele kleding.

Nuttig geen zware maaltijd van te voren.

Vragen

Het werkt positief bij de gevolgen van chronische stress, het geeft een
  • opgewekt gevoel, meer energie en meer levensvreugde
  • diepe ontspanning, rust in het hoofd, minder pieker
  • afname van angsten, stress, onrust en paniekgevoel
  • meer in contact met je lichaam komen

Omdat het ontladingsmechanisme een lichaamseigen fenomeen is, kan iedereen spanning ontladen middels BRTT. Het is voor iedereen die zich beter wil voelen in het lichaam en die veerkrachtiger in het leven wil komen te staan. Er zijn nauwelijks contra-indicaties bekend, maar meldt wel altijd van tevoren lichamelijk ongemak en recente operaties, zodat ik een inschatting kan maken. Bij zwangerschap en ernstige bewegingsbeperkingen wordt het afgeraden. 

De oefeningen lenen er zich erg goed voor om alleen thuis te doen. Daar is het ook voor ontwikkeld. Het is fijn om 2, soms 3 keer onder begeleiding te ervaren wat het met je lichaam doet. De één zal de voorkeur geven aan sessies onder begeleiding, de ander doet het het liefst thuis, bv. voor het slapen gaan omdat het heel ontspannend en slaap bevorderend kan werken. 

Let op: Sommige mensen worden er juist erg actief van en doen het het liefst in de ochtend.